Nieuwe versie ISO 9001

Bericht geplaatst op:

Een van de belangrijke wijzigingen in de nieuwe norm ISO 9001:2015 is de invoering van een zogeheten High Level Structure. Hier hebben we u al eerder van op de hoogte gebracht.

De concept versie maakt duidelijk dat naast de introductie van een HLS-structuur, ook het aspect leiderschap wordt uitgebreid in ISO 9001. De rol van directievertegenwoordiger voor ISO 9001 wordt verlegd naar de leidinggevenden van diverse afdelingen. Die vertakte verantwoordelijkheid maakt dat organisaties meer leiderschap moeten tonen op het gebied van kwaliteitsmanagement.

Een andere toevoeging aan de norm is het uitvoeren van een zelfanalyse waarin ook stakeholders van een organisatie zoals klanten, leveranciers en andere belanghebbenden moeten worden meegenomen. Het uitgangspunt van de analyse is het benoemen van kansen en risico’s – nieuwe afzetmogelijkheden en producten, krimpende markten – die met het kwaliteitsmanagementsysteem worden benut. Tegelijkertijd moeten organisaties uitvoeriger beschrijven welke maatschappelijke rol ze willen spelen, nu en in de toekomst.

Wilt u snel in het bezit komen van het ISO 900s certificaat? Bel ons dan voor een vrijblijvende afspraak: (0183) 64 98 66 of stuur een e-mail.

 

Ga naar nieuwsarchief